Wednesday, June 30, 2010

Kadang-kadang di Hari Ahad yang Bingung

sambil bekerja sambil makan..itulah aku

Yela2..bangla jer yang bekerja hari Ahad. Eh..aku bukan bangla. Bukan la wei..Tapi kadang-kadang kerja hari Ahad ni besh jugak wei.. Hari macam ni la customer tak ramai. So..boleh la aku bersenang-lenang goyang kaki. Time ni la aku boleh goyang kaki, mengadap computer, layan anime, cuci mata tengok Usui Takumi, main Facebook & meninja sampai lebam all day long. Ahaha..rase macam cuti jugak la wei..

Kadang-kadang tu jugak hari Ahad ni aku dapat lunch free..Hehe..biase la customer belanja makan. Biase jugak la bos aku belanja makan..Rezeki jangan di tolak yer tak?

Kadang-kadang hari Ahad ni jugak la yg buat aku moody. Itu bila ader customer yang buat perangai yang bukan-bukan.. Yang pelik-pelik yang dimintanya..memang silap la cari pasal ngan aku di hari Ahad yang berbahagia itu. Yer..pernah ader customer yang cakap aku sombong, customer service terok..depan-depan mata aku.

Kadang-kadang aku pelik. Aper la yang diorang ni cari. Ari Ahad yang berbahagia ni pegi la men'dating' kan diri, jalan-jalan, lepak ngan famili ke..ini sebok cari aku nak buat kerja..ei..

Tapi kadang-kadang ader gak perkara yang klako di hari Ahad.

Kringgggggg..
Akak blur : Helo Dik, akak nak buat banner la.
Aku : Erm boleh...
Akak blur : Akak nak banner. Nak gantung kat depan kedai la.
Aku : Erm..banner berapa kali berapa tu?
Akak blur : Entah la..akak pon tak tau dik..kira macam mana dik?
Aku : Erm..banner sekaki 2 hengget 8 posen..akak kira la panjang berapa kaki kali dengan tinggi banner berapa kaki pastu kali dengan 2 hengget 8 posen (dh..tetiba aku ngajar math pulak)

Akak blur : Jap yer dik akak kira..

2 minit kemudian...

Akak blur : Dik..kalo ikot saiz kaki akak ni..akak kira panjangnya ada 11 kaki. Tingginya pulak ade 5 kaki.

Wahaha..Adoi la..akak ni betol la. itu ukur ikot saiz kaki akak..kalo ikot saiz kaki aku yg comel ni macam mana pulak.uwaa..pening la aku.

Monday, June 28, 2010

Sawan Drypers Selepas Kahwin

Dua tiga minggu yang lepas...


Dua tiga hari lepas...



Kalau dulu time bujang-bujang..tengah dok bercinta..berkepit macam belangkas..jalan-jalan dalam shopping complex..mesti rembat sepasang dua baju or kasut. Shopping sakan weh. Asal ader sale, dating mesti nak masuk mall. Bolehlah si gurlfren membodek si boyfren untuk belikan baju..tak gitu.

Tak pon..'tett..tett..' bunyi sms alert : Hotlink rewards: 20% off normal priced items or 10% off discounted items at GUESS. Melompat la para gadis.

Tapi skang lepas dah kahwin, 'tett...tett..' bunyi sms alert mcm ni pulak : Ibu-ibu..yuk ke Giant.Waduh gamat nih..drypers nya murah skali dong.Jangan ketinggalan yuk..

Wahaha..ibu-ibu pasti excited giler. Pastu passing2 the sms alert to each other. Lepas tu siap write down on diorang nyer diary lagi..

Adoi la..cenggini ker kehidupan yang akan aku alami lepas kahwin nanti? Motif bershopping bukan untuk diri sendiri lagi. Si kecil pasti yang pertama menjadi keutamaan..Uwa.. Ha kalo x caya sila tgk gambar di bawah sebagai bukti..

ni anak bff aku..shopping sakan nyer

Saturday, June 26, 2010

Pesta Buku Selangor..tak macam pesta pon!

macam biase.mesti kena snap depan pintu gerbang dulu.hehe

Promotion macam gempak. Banner tampal bukan main besau. Bunting bergantung berduyun-duyun.. Sultan Selangor yang datang buat perasmian kot. aku punyer la excited nk pegi tgk. Pesta sangat ker? Besh sangat ker? so petang td aku pon pegi la..

Kat bunting tulis pesta buku ader kt 2 tempat. kat tasik ngn kat PKNS. tapi aku x nmpak aper-aper pon kt tasik selain khemah besau yang kosong. so aku terus melilau ke dalam PKNS. menyusup masuk mencuci mata booth-booth yang pamer & jual buku. Tup..nampak booth upin ipin. yay nak tangkap gambar ngn upin ipin. jenguk-jenguk..eh xder pulak..huh kecewa.

Pastu tup..nampak booth Moy. Ala yang buat Ujang ngan Apo? tu. Pastu aku tanya harga kat sorang mamat tu. Murah dowh..aku rembat dua tiga majalah. Pastu aku bayar kat kaunter. Aku tanyer minah kat kaunter tu. 'Kak, kartunis x datang ker?' Rupe-rupenye mamat yg aku tanya harga tadi tu la kartunisnya.ahahaah..mana aku kenal.

Dah..enjoice jer pic yang aku sempat amik ni ek..

pengunjung yg agak ramai


ahaha..curi-curi baca tanpa perlu membeli. Abes baca kami cabotttt..


ader gak wat sesi teknik blajar math


Kat stage ader contest membaca bahasa Omputih untuk kanak-kanak


Ahh..tak lama la aku kat situ.pusing-pusing dah abes.xder la besar sangat.bosan jugak lak tu. Tak der la gempak sangat.

Sunday, June 20, 2010

Abah aku dapat kek

abah excited dapat potong kek.ahaha..

Ewah-ewah korang..hari ibu korang igt yer..hari bapa korang buat-buat luper pulak.amboi-amboi...jangan la cenggitu..memang aku adik-beradik dulu zaman x abes study dulu xder nyer nak menyambut hari ibu bapa ni.tapi sekarang masing-masing dh kerja, dh besar panjang..(walaupon aku x berapa nk panjang..huhu) kitorang nk menghargai jasa baik, jaga ati, bodek-membodek mak abah.dulu mende-mende ni kitorang ni x reti and x alert pon.nk wish pon malu..eiii..come on la..

ewah..romantik pulak mak abah aku ni

ni jer la time kitorang nk celebrate nya pon..nk buat ari-ari x dapat la..so kebetulan mak ngn abah aku dtg bercuti kat sini, kitorang pon buat surprise Father's day. Selamat hari bapa Encik Maajis a.k.a abah aku.. :-)

Tuesday, June 15, 2010

Naik motor? Tak manis la!!! Uweeek :-p

aksi budak comot bila jumper motor..ahaha

Trutt..Trutt.. Trutt..Trutt..

Dj : Ei..pompuan.Ader mamat ni bg tau aku yg dia minat sgt kat ko. Dia mintak tolong kat aku tanya kat ko nk tak kuar dating ngan dia?

Pompuan : Owh, yer ker bang? Saya ade secret admirer ker bang?

Dj : Haah la.Dia dh 2 bulan stalking ko, tau tak?

Pompuan : Ahaha..mana la saya tau bang..glemer jugak saya ni rupernya.(sambil hidung kembang-kempis)

Dj : Wah, glemer ker? Dia kerja satu bangunan ngn ko la. Dia cakap selalu nampak ko curi tulang kat kantin. Ha, tak pasal-pasal kantoi...

Pompuan : Alamak bang..abes la saya kalo dia repot bos kang. sapa dia tu bang?

Dj : Ko kenal sapa-sapa nama Zack?

Pompuan : Ala bang. Saya baru keje kat sini. Mana la saya kenal mamat nama Zack.

Dj : Kalo x kenal maka tak cinta. Dia ajak dating ko nak ke tak?

Pompuan : Hurmmmmmm.......saya tak tau la bang...hurmm..biar saya pikir dulu yer..hurm..well......i don't mind if he driving a BMW.ahaha..(tetibe cakap omputih pulak)

Dj : Macam tu ker..ok2..Zack ader kat sini..Jap aku tanya. Wei Zack. Ko pakai kereta aper? Ko ader BMW tak?

Zack : Erkk..xder bang..

Dj : Abes ko pakai kereta aper Zack?

Zack : Proton Saga kotak bang..

Dj : Hurm..pompuan. Ko malang la. Dia tak der BMW la. So ko tak nk kuar dating ngn dia la yer?

Pompuan : erm..ntah la bang.huhu..

Dj : Ei pompuan. ko kalo nk kuar dating memang kena tanya jenis kereta dulu ek. Kalo dia tak der BMW ke, pakai motor kapcai ke, ko tak nak kuar ek.

Pompuan : Eh tak der la bang.. Bukan macam tu la..huhu...

Itu adalah perbualan telefon yang aku pernah dengar dulu kat radio. Cuba teka pompuan tu kuar dating ke tak ngn mamat tu?.....Yer..dia kuar jugak la.sekadar nak amik hati si Dj ngan mamat tu. Berjuta yang mendengar. Kalo pompuan tu menolak..pasti ramai yang mengutuk kan.Puncanya sebab tak nak naik kereta proton saga kotak.ahaha..nasib ko la..

Aku? Ahaha..aku x naik motor ngn laki la..uish..tak manis la..kenapa tak manis? Ntah la..susah nak explain ni..wakaka..cuma aku nak cakap..ish..memang tak manis la..huhu

Budak Sixma : Ah poyo la ko Cidah..naik motor tak manis kunun..blah la ko..
Aku : Ahaha..tamo la aku..tak manis dowh.. :-p

Sunday, June 13, 2010

Ninja Saga invade Sixma!

Chikurosan : Meninja Sampai Lebam!

Weh..aku dah pass Chunin Exam ok! so kacang jer..wahaha (Riak dan takbur betol la) Buktinya di bawah:



Hurm..selepas game Tower Block dari Facebook menawan warga Sixma (entri terdahulu) kini game Ninja Saga pulak..ahaha kitorang ni datang opis buat keje ker buat mission ni? Ei..repot bos kang..ahaha

Ninja Saga ni game dia ader watak-watak dari cerita Naruto. Semua watak ader cuma dia adjust nama watak tu jer..takot kena saman kot. Besh woo main mende ni..targetnya ialah nk jadi paling kuat.kena buat mission untuk jadi Chunin dan seterusnya jadi Hokage.

Besh meninja ni sebab boleh pukul kawan sendiri yang mana dalam dunia realiti kiter x berdaya nak buat begitu kn..kikik..time ni la aku boleh tapau-tapau diorang ni..ahaha..puas ati.Tapi video kat bawah ni aku yang kena tapau..makanan kepada mereka..uwaa...


Kekalahan mudah kepada Peja..(Eleh time ni aku tgh lvl rendah..belom jadi Chunin lagi..huhu)

Saturday, June 12, 2010

Amik ni Jadual Perlawanan World Cup


Tempat keje aku jd huru-hara tetiba semalam.sebabnya masing-masing dok tnya 1st match sapa lawan sapa? Bola start pukul berapa? ha time tu la macam-macam spekulasi keluar dari molot budak-budak kt tempat keje aku ni. last-last..senang citer pegi tanya kat pakcik Google. So kitorang dapat lah jadual ni..sape2 yg tatau meh klik ni : JADUAL PERLAWANAN PIALA DUNIA 2010 kredit untuk Incik Jejak Trend

Eh..kalo korang nk download pon boleh..ader boleh klik kat situ.Baik ati pulak incik ni.Ha download la..jangan segan-segan.pastu tampal kt dinding k..

Wednesday, June 9, 2010

Kelantan murtad pon ader tau

what do you expect? aku mn reti nk translate bahasa kambing..huhu


Aha..aku orang Pahang.Merantau ke Shah Alam. Kat tempat keje aku ni aku bersekongkol dengan kawan-kawan yang berketurunan Banjar, Jawa & Kelantan.Eh...Kelantan murtad pon ader tau.Wahaha..Maksudnya orang Kelantan tapi bertutur macam orang KL.

Yela..seharian dok pot pet bercakap bahasa universal.Bahasa yang semua orang paham.Tetiba bila telefon berbunyi, orang kampung call..terus masing-masing kecek bahasa masing-masing...aku pulak dok ternganga je la..tak paham..hahaha..

Meh aku bagi contoh yer:(Kredit kepada kengkawan aku yang tolong translate)

1.Bahasa Kelantan

A: Mung gi amik supik rokrat dapor nuh(kamu pegi amik plastik kat dapur tu)
B: Kalu mung nok suroh aku amik supik, mung keno wi aku nikoh sore lagih(Kalau kamu nak suruh aku amik plastik, bagi aku kawin lagi)

2.Bahasa Jawa

A: Mambange sopo seng nggo spenda merah jambu?(Awek sape yang pakai spender pink tu?)
B: Anak ea Kak Kiah pot pet, saje arek ngudo aku la kuwi(Anak Kak Kiah pot pet.saje nak goda aku la tu)

3.Banjar
Teettt...orang banjar tak sporting nak share ilmu ngn kiter yer..booo...

Kikik..korang mesti ketawa kan.Memang bunyi dia macam kelakar kan. Itulah indahnya bahasa :-)

Saturday, June 5, 2010

contest senyuman paling tak ikhlas di dunia!


hari minggu yang bingung..aku blogwalking..jmper contest ni..oleh kerana aku rasa ader bakat dalam diri untuk menbuat senyuman paling tak ikhlas di dunia.hehe

Cik aisyah..tolong la bg saya menang..sebab:
1. senyuman saya la yg senyuman paling tak ikhlas di dunia!
2. saya ade bakat bergambar mcm ni..(sila jgn bazirkan bakat saya) wahaha
3. saya mau adiah rm XXX.XX itu!!! (bling! bling! mata duitan) kikik

saya pertaruhkan gambar ni:

kalo x cukop ikhlas senyuman tu..sila lihat gambar yg ini pula:

Thursday, June 3, 2010

Ala Fonte - Penghafal font terbaek!!


Aku ni keje nye mengadap screen komputer setiap hari. taip itu..taip ini..so dah macam-macam jenis font la yang penah aku jumper dan guna. dan selalunya bila terjumper sejenis font yang aku suker, aku akan copy buat koleksi.

Sampai kan aku dah terhafal la beberapa jenis font yang ada dalam komputer. Ini kelebihan tau sebab bila customer datang bawak artwork hardcopy & nk redesign mende tu, Kalo font yang diguna jenis yang bukan-bukan (ekslusif la kunun)kan senang skit keje aku...Aha tak gitu?

Sebab kadang-kadang ada customer ni yang jenis degil. Dia nak jugak sebijik-sebijik macam contoh. (Senang-senang aku terus jer mintak dia bawak siap2 font) Mengada betol!

Tapi bila tak ingat, tak sure & tak tau, so terpaksalah klik satu-satu..try & error font-font dalam komputer tu. Lagi pulak komputer aku tu saving berjuta font. fuh letih nak klik satu-satu! Berpinar mata...

Kawan aku kt tempat keje...dia dok hafal jenis font dalam komputer tu...uish kadang-kadang kagum jugak aku. senang skit keje aku. Kalo malas nk cari..aku tanyer je dia..ehehe.. kadang-kadang kitorang boleh main teka-teka font lagi..ahaha

So korang kalo artwork 'missing font' bila nak print kat kedai printing, tayah susah-susah balik umah. Meh sini klik ni : dafont.com InsyaAllah font yang korang cari ada dalam ni..Just download je. Alright... Tapi lagi bagus la korang create outlines siap-siap artwork korang tu..x menyusahkan aku.. Ada paham!