Thursday, June 3, 2010

Ala Fonte - Penghafal font terbaek!!


Aku ni keje nye mengadap screen komputer setiap hari. taip itu..taip ini..so dah macam-macam jenis font la yang penah aku jumper dan guna. dan selalunya bila terjumper sejenis font yang aku suker, aku akan copy buat koleksi.

Sampai kan aku dah terhafal la beberapa jenis font yang ada dalam komputer. Ini kelebihan tau sebab bila customer datang bawak artwork hardcopy & nk redesign mende tu, Kalo font yang diguna jenis yang bukan-bukan (ekslusif la kunun)kan senang skit keje aku...Aha tak gitu?

Sebab kadang-kadang ada customer ni yang jenis degil. Dia nak jugak sebijik-sebijik macam contoh. (Senang-senang aku terus jer mintak dia bawak siap2 font) Mengada betol!

Tapi bila tak ingat, tak sure & tak tau, so terpaksalah klik satu-satu..try & error font-font dalam komputer tu. Lagi pulak komputer aku tu saving berjuta font. fuh letih nak klik satu-satu! Berpinar mata...

Kawan aku kt tempat keje...dia dok hafal jenis font dalam komputer tu...uish kadang-kadang kagum jugak aku. senang skit keje aku. Kalo malas nk cari..aku tanyer je dia..ehehe.. kadang-kadang kitorang boleh main teka-teka font lagi..ahaha

So korang kalo artwork 'missing font' bila nak print kat kedai printing, tayah susah-susah balik umah. Meh sini klik ni : dafont.com InsyaAllah font yang korang cari ada dalam ni..Just download je. Alright... Tapi lagi bagus la korang create outlines siap-siap artwork korang tu..x menyusahkan aku.. Ada paham!

9 comments:

AzraeL said...

hahaha..ye ke???ngan sape main teka2 tu??lg 1 tu cc kt ne??xpenah tgk pn kwsn tu >.<

ARC™ said...

huk aloh hapal font??? ape je yg ko hapal? times new roman? algerian? tohama? windings?hahaha

ParkAir said...

apasal ko duduk macam tu. x penah duduk atas kerusi ek.

ayunda maajis said...

@AzraeL
ahaha..ngn saper lagi..ngn si peja la..

@ARC™
ahaha paling aku terer hafal font arial...wahaha

@ParkAir
aha..ayu x aku duduk mcm tu..kalo mak mentua tgk..sejuk mata memandang..wakaka

Malwanaz said...

oohh..Malwana time kecik2 dulu lebih pada hafal warna..cam biru cyan..huhu, dulu mane la ade font2 ganas2 cam skang..

ayunda maajis said...

@Malwanaz
wah terer ko hafal biru cyan..aku kecik2 dulu cyan pon aku xtau ape kebende..ahaha

AzraeL said...

ala...setakat menghafal 1-2 je wAT pe...hehe

ayunda maajis said...

@AzraeL
ah..kire hafal la jugak tu..jom main teka-teka ngn aku

AzraeL said...

ko boleh la idah...aku ni mn blajo bende2 tuh...aku main teka2 ngan ko matematik gagap ko kang..haha