Wednesday, June 9, 2010

Kelantan murtad pon ader tau

what do you expect? aku mn reti nk translate bahasa kambing..huhu


Aha..aku orang Pahang.Merantau ke Shah Alam. Kat tempat keje aku ni aku bersekongkol dengan kawan-kawan yang berketurunan Banjar, Jawa & Kelantan.Eh...Kelantan murtad pon ader tau.Wahaha..Maksudnya orang Kelantan tapi bertutur macam orang KL.

Yela..seharian dok pot pet bercakap bahasa universal.Bahasa yang semua orang paham.Tetiba bila telefon berbunyi, orang kampung call..terus masing-masing kecek bahasa masing-masing...aku pulak dok ternganga je la..tak paham..hahaha..

Meh aku bagi contoh yer:(Kredit kepada kengkawan aku yang tolong translate)

1.Bahasa Kelantan

A: Mung gi amik supik rokrat dapor nuh(kamu pegi amik plastik kat dapur tu)
B: Kalu mung nok suroh aku amik supik, mung keno wi aku nikoh sore lagih(Kalau kamu nak suruh aku amik plastik, bagi aku kawin lagi)

2.Bahasa Jawa

A: Mambange sopo seng nggo spenda merah jambu?(Awek sape yang pakai spender pink tu?)
B: Anak ea Kak Kiah pot pet, saje arek ngudo aku la kuwi(Anak Kak Kiah pot pet.saje nak goda aku la tu)

3.Banjar
Teettt...orang banjar tak sporting nak share ilmu ngn kiter yer..booo...

Kikik..korang mesti ketawa kan.Memang bunyi dia macam kelakar kan. Itulah indahnya bahasa :-)

9 comments:

ParkAir said...

begapo gak mu ngepek ni bok bek bok bek.

AzraeL said...

hhahaha....die ni 1malaysia...kene la memahami semua bahasa termasukla bahasa ibundanya sendiriwakakakaka

rizputra7 said...

haha parkair doh kecek bok bek bok bek....hehehee...tapi saya pon macam tue...bukan apa...nanti takut member tak paham jer...bila jumpa member senegeri baru boleh kecek...

ayunda maajis said...

ParkAir
oit2..translate la wei..aku mn paham

AzraeL
ehehe..ko tu org jawa murtad..orang jawa tp xreti ckp jawa..ahaha

rizputra7
eh ko pon sekapal ngn parkair ke riz? ahaha ruper2nyer..

AzraeL said...

haha...bkn murtad la...aku paham sikit2..cume nk mencakap je aku xreti..xsmpt blojo cikgu aku dh meninggal la...huhu

Afzainizam said...

Untuk tatapan sahabat semua
WELCOME.WORLDCUP  
╔══╦══╗╔╦══╗  
╚═╗║╔╗║║║╔╗║    
╔═╝║║║║║║║║║ 
║╔═╣║║║║║║║║    
║╚═╣╚╝║║║╚╝║    
╚══╩══╝╚╩══╝
SAY.NO.JUDI.BOLA
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/

Salam lama betul tak ziarah cozz ade buzzy sikit lah maaf ye lambat sampai blog kamu ye…

uhhh gilo demo ... aku tau gok walau aku duk Johor... coz aku suka denga halim yazid dikir tu je...

Ado sekor anak tupa.. atas jula mok te.. tujo ekor perur lapo.. jale cari make

ayunda maajis said...

@Afzainizam
huk aloh demo.nyanyi pulok..ahaha xper3 lmbat jenguk pon xper..at least ader tinggalkan jejak..ahaha..

touyakaruma said...

kat kampuang aku kami guna bahasa Perancis

ayunda maajis said...

@touyakaruma
woho..canggih nyer ko..